Door te sturen op schoon en emissieloos bouwen (SEB) wordt bijgedragen aan landelijke maatschappelijke opgaven. Dit betreft niet alleen het tegengaan van en/of beperking van effecten van klimaatverandering, maar ook zaken als vervuiling en biodiversiteitsverlies. Doelstellingen daarvoor zijn vastgelegd in m.n. het klimaatakkoord, schone luchtakkoord en de aanpak stikstof.
Voor een toekomstbestendige bouwsector is verduurzaming van mobiele werktuigen en bouwlogistiek essentieel. Effectieve verduurzaming vereist nauwe samenwerking tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen. Daarom wordt er door diverse partijen gewerkt aan een routekaart die de bouwsector verder op weg helpt naar schoon en emissieloos bouwen in 2030. De aanpak SEB sluit aan bij deze initiatieven en stimuleert verbinding, om toe te werken naar één gezamenlijk gedragen routekaart en uitvoeringsagenda voor de verduurzaming van mobiele werktuigen en bouwlogistiek. Als INDUSA zijn we hier o.a. via de Buyersgroep Zero Emissie Bouwmaterieel betrokken.
Inkoop
Alles start bij de vraag stellen aan marktpartijen om hun materieel te verduurzamen of deze inzet in ieder geval mogelijk te maken en te waarderen. Ook bij het inkopen van emissiearmer materieel zijn daarbij 3 routes te gebruiken. Al dan niet naast elkaar.
- Als eerste gaat het om het benoemen van een minumumlat om het meest vervuilende materieel zo snel mogelijk te weren. Binnen de transitiepaden SEB en Weg- dijk- en spoormaterieel uit KCI wordt momenteel een breed gedragen minimumlat uitgewerkt. Deze minimumlat zal ook opgenomen worden in de MVI-criteriatool.
- Daarnaast is er de mogelijkheid om aanvullende inzet van emissiearm of -loos materieel tijdens de gunning extra te waarderen. Hiervoor dient de Opdrachtnemer bij zijn inschrijving een opgave te doen van het materieel dat hij inzet.
- Als derde richting kan gekozen worden voor het creeren van ruimte in de contracten om na gunning samen met de Opdrachtnemer in gesprek te gaan over de mogelijkheden en onmogelijkheden van verdere verduurzaming van het materieel. Enige ruimte is altijd al aanwezig in contracten, maar met kleine aanpassingen zijn stappen mogelijk zonder dat sprake is van afwijkingen van de aanbestedingswet. Bijv. met open posten.
De laatste 2 strategieen kunnen vergezeld gaan van een Plan van Aanpak waarin toegelicht wordt waarom aannemelijk is en/of hoe dat het aanbod gestand wordt gedaan. In alle gevallen wordt het steeds belangrijker om het effect van de inzet van emissiearmer materieel ook te meten.
De Buyergroup Zero Emissie Bouwmaterieel heeft inmiddels al enkele producten opgeleverd die als inspiratie en handreiking kunnen dienen bij het inkopen van emissiearm materieel.
Projecten
We zijn daarnaast op dit moment projecten aan het verzamelen waar emissiearm en/of emissieloos materieel is uitgevraagd en/of ingezet. Heeft u ook voorbeelden hiervan in Brabant? Stuur ze dan in aan indusa@brabant.nl. De verzamelde voorbeelden worden daarna op deze site benoemd.
Kennis
Wil je meer weten over de overkoepelende acties rondom Schoon en emissieloos bouwen (SEB) of hier misschien een bijdrage aan leveren. Kijk dan bijvoorbeeld op:
Binnen Brabant ondersteunen we gemeenten vanuit INDUSA door hen op weg te helpen in ons netwerk en ervaringen te delen. Voor meer informatie stuur dan een mail naar indusa@brabant.nl