Dit samenwerkingsverband wil de verduurzaming van de Brabantse infrastructuur versnellen. INDUSA richt zich daarmee dus op alle rijks-, provinciale- en gemeentelijke weginfra in Noord-Brabant.
Waarom focus op infrastructuur?
- De publieke opdrachtgevers kunnen zelf richting geven aan de vraag die ze de markt stellen en daarmee aan de behaalde duurzaamheid in (infrastructuur)projecten. Daarmee is infrastructuur een gebied waar sprake is van een directe invloed.
- De infrastructurele projecten vallen onder de scope die opdrachtgevers mee moeten nemen als ze hun CO2-footprint gaan bepalen. Uit diverse footprints van overheidsorganisaties die een wegbeheertaak hebben, blijkt dat het aandeel van aanleg, beheer en onderhoud van wegen daarvan een groot deel omvat. Daarmee is infrastructuur een gebied waar sprake is van een relevante invloed.
- We vragen het nodige aan burgers en bedrijven ten aanzien van verduurzaming. Om draagvlak te krijgen en te behouden is het nodig dat de overheden ook zelf het goede voorbeeld geven. En hierin, als het nodig is, ook investeren. De verduurzaming van Infrastructuur kan deze inspanning zichtbaar maken.
Waarom versnellen?
Met elkaar hebben we afspraken over verduurzaming gemaakt. Op mondiaal, Europees en nationaal niveau. Sommige afspraken zijn inmiddels zelfs al in wetgeving verwerkt. Echter, als we (ook binnen infrastructuur) op het huidige tempo met verduurzaming verder gaan, gaan we deze doelen niet (op het afgesproken moment) bereiken.
Door versnelling en structuur te bieden, en een platform voor het delen van kennis te bieden, draagt INDUSA bij aan het bereiken van deze afspraken. En zo dragen we met elkaar bij aan het bereiken van de klimaatdoelen.
Welke onderwerpen centraal?
- Klimaatmitigatie - beperken klimaatverandering door:
- Reductie CO2-emissie, in zowel aanleg, onderhoud als beheer van de Brabantse wegen
- Bijdragen aan Energietransitie, door besparen, door opwekken
- Komen tot een circulaire infra door een gesloten keten van alle assets te creëren
- Gebruik van grondstoffen reduceren
- Hergebruik van materialen
- Toepassen van biobased materialen
- Upgrading naar bouwstoffen
- Klimaatadaptatie - voorbereiden op klimaatverandering door:
- Bij aanleg, beheer en onderhoud van infra een koppeling maken met (water)opgave of hitte in stedelijk gebied
- Bij aanleg van infra een koppeling maken met bijv. klimaatbestendige waterberging (2050) in landelijk gebied
- Vergroten biodiversiteit, door rekening te houden met de natuurlijke omgeving van onze wegen
De partners in dit samenwerkingsverband zijn:​
- Wegbeheerders en daarmee opdrachtgevers: de 5 grootste gemeenten van Noord-Brabant (B5), namelijk 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Tilburg en Breda en andere gemeenten​
- De provincie Noord-Brabant
- Rijkswaterstaat (op onderdelen)
- Marktpartijen: via de koepelorganisatie (Bouwend Nederland) en rechtstreeks