'We hopen echt dat volgend jaar een andere aanbestedende dienst wint'

16-01-2024
150 keer bekeken

De provincie Noord-Brabant won voor het vijfde jaar op rij de prijs voor meest duurzame publieke aanbesteder. In een interview met Europa Decentraal praat inkoopadviseur Remco de Jong over de provinciale aanpak en wat andere aanbestedende diensten hiervan kunnen leren.

De provincie Noord-Brabant is voor de vijfde keer op rij met afstand op de eerste plek gekomen van de top 25 duurzame aanbesteder. Hoe is dit jullie gelukt?

“De eerste keer wisten we niet eens dat de prijs bestond. Op een gegeven moment werden we opgebeld door Bouwend Nederland met de boodschap: ‘Gefeliciteerd, jullie zijn nummer één in de categorie ‘meest duurzame publieke opdrachtgever’!’ Dat was een hele mooie bevestiging dat we goed bezig waren met het toepassen van duurzaamheid in onze aanbestedingen. Daarna wilden we natuurlijk ook een tweede en derde keer winnen, dus op die manier motiveerde die prijs ons om er verder aan te werken. Vanuit het bestuur werd duurzaamheid ook steeds belangrijker in de projecten en dat zie je, want dit jaar wonnen we de prijs voor de vijfde keer!

We hopen echt dat volgend jaar een andere aanbestedende dienst wint; dan komen we de prijs graag langsbrengen. We zien gelukkig dat andere overheden wat duurzaam aanbesteden betreft steeds meer naar ons kijken en we merken ook vanuit de markt een grote motivatie om te winnen. Dat betekent dat er mooie, gezonde concurrentie is. Winnen is natuurlijk leuk, maar het is nog veel leuker als we over een paar jaar kunnen zeggen: ‘Kijk, wij hebben geholpen om die verduurzaming aan te zwengelen!’.”

Jullie methodes voor duurzaam aanbesteden blijken erg succesvol. Hoe heeft dit zich zo ontwikkeld?

“Het belangrijkste is dat we klein zijn begonnen en het van daaruit hebben uitgebouwd. We hadden een aantal intrinsiek gemotiveerde collega’s die duurzaamheid graag een plek wilden geven binnen de infrastructurele projecten. Zij hebben kunnen pionieren en kunnen leren van hun eigen proces en resultaten. Hierdoor werden steeds meer collega’s enthousiast en werd duurzaamheid ook opgenomen vanuit het provinciale beleid in het uitvoeringskader Innovaties en duurzaamheid in infrastructurele projecten 2.0. We zijn nu zo ver dat duurzaamheid echt het uitgangspunt is. Alleen als je het heel goed kunt motiveren zijn uitzonderingen daarop mogelijk.

Verder is het heel nuttig om niet alleen te focussen op planning en uitvoering, maar ook op het monitoren en evalueren. Je moet altijd naar je interne processen blijven kijken en de feedback van de markt meenemen. Korte lijntjes zijn daarin van groot belang, zodat de samenwerking vloeiend loopt en je samen verder kunt groeien. Zo leer je van elke nieuwe aanbesteding weer een beetje bij en kun je met kleine stappen steeds verder verduurzamen.”

Lees meer op de site van Europa Decentraal.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen